Od 15 do 18 listopada 2022r. w naszej szkole realizowany był projekt: ,,Tydzień witaminkowy” w kolorach: żółtym, czerwonym, zielonym” pod kierunkiem p. Bożeny Piechoty, opiekuna Szkolnego Koła PCK. Głównym celem programu było kształtowanie nawyku spożywania warzyw i owoców, rozumienia znaczenia naturalnych witamin dla zdrowia. W projekcie wzięli udział wszyscy uczniowie, nauczyciele i rodzice naszej szkoły. Każda klasa wspólnie z wychowawcami i rodzicami przygotowała owoce i warzywa zgodnie z nazwą wylosowanego koloru. Wszystkie zestawy owoców i warzyw były podane w bardzo pomysłowy, estetyczny sposób. Każda długa przerwa była zdrowym i miłym spędzeniem czasu. Potrawy w kolorze żółtym, zielnym, czerwonym i kolorowym, zachęcały nawet niejadków do skosztowania z tych smakowitości. Nasi uczniowie przekonali się, że zarówno warzywa, jak i owoce to prawdziwe bomby witaminowo – mineralne, zawierające łatwo przyswajalne przez organizm składniki odżywcze. To właśnie witaminy oraz minerały chronią organizm przed infekcjami, wpływając na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Rodzice wykazali się wielkim zaangażowaniem oraz zdolnościami kulinarnymi i artystycznymi. Szkolne Koło PCK serdecznie dziękuje wszystkim Rodzicom za przygotowanie zdrowych i pysznych potraw.
Bożena Piechota